«خرسند خورم اف» کارشناس سیاسی تاجیک افزود: با وجود سهم نسبتا کم ایران در اقتصاد تاجیکستان، «دوشنبه» تنها در صورت همکاری نزدیک با «تهران» میتواند به اهداف استراتژیک خود، یعنی خروج از بن بست ارتباطاتی، تامین امنیت انرژی و امنیت غذایی دست یابد.
وی در ادامه با اشاره به آسیب پذیری و روابط نه چندان مطلوب تاجیکستان با کشورهای همسایه، تصریح کرد: وجود این مشکلات لزوم داشتن یک کشور حامی مانند ایران برای تاجیکستان را افزایش میدهد.
خورم اف ادامه داد: روسیه به علت نزدیکی با تمام کشورهای منطقه در این حالت تنها نقش داور را بازی خواهد کرد و هرگز جایگزین تهران نخواهد بود.
این کارشناس سیاسی تاجیک خاطر نشان کرد: لغو تحریمهای بین المللی علیه ایران منجر به صعود اقتصادی و هم زمان گسترش انگیزههای ژئوپولیتیک تهران خواهد شد.
وی ادامه داد: در این حالت جذابیت منطقه آسیای مرکزی برای تهران افزایش مییابد، زیرا به احتمال زیاد در آینده این منطقه پیوند دهنده سیستم حملونقل ارتباطاتی ایران با چین خواهد بود.
خورم اف در پایان با اشاره به بروز برخی تلاطمها در روابط 2 کشور، افزود: با توجه به اهمیت استراتژیک همکاریهای دوشنبه و تهران میتوان گفت که چنین اختلافاتی موقتی است.
جمهوری اسلامی ایران نخستین کشوری است که در سال 1991 استقلال تاجیکستان را برسمیت شناخت و در ژانویه سال 1992 سفارت خانه خود را در این کشور افتتاح کرد.
در طول 25 سال اخیر بین ایران و تاجیکستان بیش از 100 سند همکاری به امضا رسیده است. در حال حاضر بیش از 200 شرکت ایرانی در حدود تاجیکستان فعالیت می کنند.
از سال 2002 تا 2014 میلادی جمهوری اسلامی ایران در حدود 33.2 میلیون دلار به تاجیکستان کمک بلاعوض ارائه کرده است.