تعداد بازدید: 8690
تاجیکستان، رتبه ششم جهانی تولید انرژی از «منابع سبز»
به گزارش تارنمای بانک جهانی، تاجیکستان در رتبه ششم کشورهای جهان از نظر استحصال نیروی برق از منابع تجدید پذیر طی سالهای (2011 تا 2015) قرار گرفت.
رتبه های اول این فهرست را آلبانی و پرتغال کسب کرده اند. در این کشورها 100 درصد نیروی برق مورد نیاز را از منابع تجدیدپذیر انرژی، استحصال میشود.
در این رتبه بندی ایسلند با 99.98 درصد، موزامبیک 99.86، زامبیا با 99.70 و تاجیکستان با 99.56 درصد سوم تا ششم هستند.
نزدیکترین رقیب تاجیکستان در بین کشورهای آسیای مرکزی در این رتبه بندی قرقیزستان است که 93.48 درصد نیرو برق مورد نیاز خود از منابع تجدید پذیر استحصال کند.
روسیه ،ازبکستان و قزاقستان به ترتیب تنها 15.6 ، 21.35 و 8.38 درصد از انرژی برق خود را از منابع سبز تهیه می کنند.
انرژی تجدیدپذیر (Renewable energy) که انرژی برگشتپذیر نیز نامیده میشود، به انواعی از انرژی میگویند که منبع تولید آن نوع انرژی، بر خلاف انرژیهای تجدیدناپذیر (فسیلی)، قابلیت آن را دارد که توسط طبیعت در یک بازه زمانی کوتاه مجددا به وجود آمده یا به عبارتی تجدید شود.
در سالهای اخیر با توجه به این که منابع انرژی تجدیدناپذیر رو به اتمام هستند این منابع مورد توجه قرار گرفتهاند. در سال 2006 حدود 18 درصد از انرژی مصرفی جهانی از راه انرژیهای تجدید پذیر بدست آمد.
سهم «زیستتوده» بهطور سنتی حدود 13 درصد (بیشتر برای حرارت دهی)، سه درصد انرژی آبی و 2.4 درصد باقیمانده شامل نیروگاهای آبی کوچک، زیست توده مدرن، انرژی بادی، انرژی خورشیدی، انرژی زمینگرمایی و سوختهای زیستی است که به سرعت در حال گسترش هستند.
زیست توده (Biomass) یا بیومس یک منبع تجدید پذیر انرژی است که از مواد زیستی به دست میآید. بهطورلی زبالههایی که منشاء زیستی داشته باشند و از تکثیر سلولی پدید آمده باشند بیومس نامیده میشوند.
استفاده از انرژی بادی با رشد سالانه حدود 30درصد با ظرفیت نصب شده 157 هزار و 900 مگاوات در سال 2009 ، به صورت وسیعی در اروپا، آسیا و ایالات متحده به چشم میخورد.
در پایان سال 2009 میلادی، مجموع انرژی تولیدی به وسیله «فتوولتاییک» به بیش از 21 هزار مگاوات رسید. «فتوولتاییک» (Photovoltaics) یکی از انواع سامانههای تولید برق از انرژی خورشیدی است.
ایستگاههای انرژی گرما - خورشیدی هم در آمریکا و اسپانیا مشغول به کار است که بزرگترین آنها در بیابان «موهاوی» 354 مگاوات ظرفیت دارد.
تاجیکستان کوهستانی با بارندگی فراوان دارای رودخانه های فراوانی برای تولید برق است . شمار رودهایی که طول آنها از 10 کیلومتر تجاوز می کند به 947 می رسد. در مجموع طول رودخانه های تاجیکستان بیش از 28 هزار کیلومتر است.
تاجیکستان فارسی زبان یکی از کشورهای صاحب مقام در منابع و ذخایر آب در منطقه و جهان است و بر اساس گزارش وزارت انرژی و صنایع تاجیکستان این کشور هشت میلیون نفری با 143 هزار کیلومتر مربع مساحت، 64 درصد منابع آبی آسیای مرکزی را در اختیار دارد.
این توانمندی ها برای تولید انرژی در حالی است که تاجیکستان بشدت از کمبود نیروی برق رنج می برد.
هر چند در 22 سال گذشته 221 نیروگاه کوچک در نقاط مختلف کشور احداث شده اما هنوز کمبود برق یکی از مشکلات اساسی این کشور است.