пиршин тоҷик - پرشین تاجیک
پلی میان سرزمین های فارسی زبان
برگردان فارسی به تاجیکی، تاجیکی به فارسی، اخبار ، مقالات ، ارتباط با آسیای میانه
تعداد بازدید: 8247
بزرگداشت استاد محمد‌جان شکوری بخارایی در تاجیکستان برگزار شد


بیست‌وششم شهریورماه 1395 (شانزده سپتامبر 2016 م)، در چهارمین سالروز درگذشت استاد محمدجان شکوری بخارایی، با دعوت پژوهشگاه فرهنگ فارسی ـ تاجیکی، مراسمی به‌منظور گرامیداشت یاد و خاطرۀ آن استاد گران قدر و با شرکت جمعی از فرهنگیان، استادان و دانشجویان تاجیک، سفیر جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان، رئیس پژوهشگاه فرهنگ فارسی ـ تاجیکی و معاون رایزنی فرهنگی سفارت ایران، در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، برگزار شد.

در این مراسم ابتدا دکتر میرزا ملااحمد، از استادان آکادمی علوم و رئیس انجمن دوستی تاجیکستان و ایران، به بیان فضائل و خدمات استاد شکوری پرداخت و با ستودن نقش پیش‌گامانۀ او در دفاع از فرهنگ و زبان تاجیکی، از حضور سفیر ایران و همراهانش در این مراسم تشکر کرد.

در ادامه حجت‌الله فغانی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان، نیز با قرائت این بیت:

تاجکستان چو آسمان باشد

ماه این آسمان شکوری ماست

از مرحوم استاد شکوری به‌عنوان نه‌فقط ماه آسمان تاجیکستان، بلکه یکی از ستارگان پرفروغ پهن‌دشت ایران فرهنگی یاد کرد و با بیان اینکه این بزرگ‌مرد در خلال شصت سال عمری علمی گران‌قدرش چهل کتاب و قریب پانصد مقالۀ پژوهشی نگاشته و صاحب یکی از بهترین فرهنگ‌های لغت زبان فارسی است که در ایران نیز به خط فارسی برگردانده شده است، او را از مفاخر مشترک فارسی‌زبانان دانست و گفت: وی فردی نام‌آشنا در ایران است و به پاس خدمات فرهنگی‌اش به جهان فارسی‌زبانان، به عضویت پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی درآمد و در سال 2005 عنوان و جایزۀ چهره‌های ماندگار ایران را دریافت نمود.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان با بیان اینکه یکی از عزیزترین و گران‌قدرترین داشته‌های مشترک ایرانیان و تاجیکان فرهنگ فاخر و افتخارآمیز آن‌هاست، گفت: در جهانی که فرهنگ روزبه‌روز اهمیت بیشتری می‌یابد و هر چیزی با یک پیوست فرهنگی ارائه می‌شود، برای ما و شما مایۀ افتخار است که به‌عنوان پیش‌گامان عرصۀ فرهنگ و ادب سهم شایسته‌ای در این زمینه به جهانیان ارائه کرده‌ایم و صدها چهرۀ شاخص فرهنگی چون استاد شکوری داریم.

وی در ادامه ابراز امیدواری کرد که استادان و دانشجویان تاجیک و ایرانی قدر این پیش‌کسوتان فرهنگی را بدانند و پا جای پای ایشان بگذارند و پاسداران خوبی برای میراث ارزشمند و مشترک آنان باشند.

در ادامۀ این مراسم دکتر شادی‌محمد صوفی‌زاده، رئیس کتابخانۀ آکادمی، دکتر حاکم قلندر، معاون پژوهشگاه زبان و ادبیات پژوهشگاه رودکی، حسن قریبی، رئیس پژوهشگاه فرهنگ فارسی ـ تاجیکی، پروفسور روشن رحمان، استاد دانشگاه، و... دربارۀ مقام علمی و فرهنگی و نقش استاد شکوری در تاجیکستان امروز سخن گفتند.

به همین مناسبت غلامعلی حدّاد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی، با ارسال پیامی یاد استاد شکوری را گرامی داشت. متن پیام مذکور بدین شرح است:

«بسمه‌تعالی

چهارمین سالروز درگذشت استاد محترم، محمدجان شکوری، فرصتی به دست می‌دهد تا با یادآوری فضائل فراوان او نسبت به مقام شامخ وی ادای احترام کنیم و یاد او را گرامی بداریم.

با فقدان استاد شکوری نه‌تنها تاجیکستان دانشمندی بزرگ را از دست داد، بلکه همۀ فارسی‌زبانان استادی داناو دلسوز را از دست دادند.

فرهنگستان زبان و ادب فارسی یک بار دیگر تسلیت صمیمانۀ خود را به ملت و دولت تاجیکستان و به خانوادۀ آن استاد فقید، به‌ ویژه به همسر محترم و فرزندان مهربان وی تقدیم می‌کند.

غلامعلی حدّاد عادل»

این مراسم با قرائت فاتحۀ حضار و تقدیم دسته‌گلی از سوی دکتر فغانی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان، بر مزار آن بزرگمرد پایان یافت.



تعداد نظرات

نظر شما: